Charakterystyka ogólna nuru

Charakterystyka ogólna nuru Gavia stellata, nur rdzawoszyi, to ptak z rodziny nurów z rzędu Gaviformes. To niewielkie stworzenie osiąga długość ciała od 53 do 69 centymetrów, z czego jedynie 32-43 cm stanowi tułów. Jego dziób ma od 4,8 do 8 centymetrów. Ważą bardzo niewiele – samce najwyżej 2,2 kilogramy, samice zaś nie więcej niż 1,8 kg. Występuję na niemal całej półkuli północnej powyżej 60. równoleżnika. Żyją nad zbiornikami wodnymi w tundrze, oraz na wybrzeżach morskich. W zależności od okresu roku żyją w różnych miejscach, gdzie indziej bowiem reprodukują, a gdzie indziej zimują. Nury żywią się przede wszystkim rybami, wspomagając to czasem mięczakami i owadami. Żyją w ściśle monogamicznych parach, są bardzo terytorialne w okresie reprodukcyjnym. Dojrzałość płciową osiągają w trzecim roku życia. Okres reprodukcji przypada na czas między majem a lipcem. Pisklę znajduje się w jaju przez 25-26 dni. W jednym lęgu najczęściej są dwa zapłodnione jaja, czasem 1 lub 3. Nury żyją przeciętnie około 10 lat, choć rekordzista padł w wieku aż 23 lat. Nury są chronione w większości krajów swojego występowania. Nie są jeszcze zagrożone, ale ich populacja zmniejsza się przez coraz większe zanieczyszczenie mórz.