Mleko matki

Mleko matki Ssaki są jedynymi zwierzętami, które odżywiają swe potomstwo mlekiem. Jest to najdoskonalsze pożywienie dla młodych, jest przede wszystkim wartościowe i ciepłe. Zawiera ono specjalne substancje uodparniające młode na choroby. Organizm ciężarnej samicy zaczyna produkować mleko w gruczołach mlecznych w okolicach sutków piersiowych i pachwinowych, na spodniej części ciała. Po narodzeniu młode ssą mleko z sutków aż do momentu, gdy są zdolne przyswoić innego rodzaju pożywienie na przykład mięso. Ilość sutków zależy od liczby potomstwa, jakie może przyjść jednocześnie na świat. Przedstawiciele naczelnych, a więc małpy, lemury, palczaki, indrisy, jak również człowiek, mają po dwa sutki na piersiach. Natomiast dzik i świnia domowa mogą mieć nawet dwanaścioro dzieci na raz, toteż, dlatego posiadają siedem lub więcej par sutków. Z kolei stekowce nie mają sutków. Ich gruczoły mleczne uchodzą bezpośrednio na brzuchu samic i z nich młode bezpośrednio zlizują mleko.