Młode

Młode Samica najczęściej znosi dwa jaja, choć czasem zdarza się, że jedynie jedno lub aż trzy. Inkubacja trwa od 25 do 30 dni, po których w końcu wykluwają się pisklęta. Młode nury w gnieździe przebywają bardzo krótko – jedynie 2 lub 3 dni. W dodatku rodzice karmią je pod koniec tego okresu dość oszczędnie, tak, by zachęcić młode ptaki do dołączenia do rodziców w wodzie, gdzie będą uczyć się technik polowania. Często można więc zobaczyć matkę, za którą płyną 2 małe pisklęta, opierzone jeszcze zupełnie inaczej niż dorosłe osobniki, z bardzo puchatą, jasnoszarą głową. Pisklęta w wieku około piętnastu dni zaczynają samodzielnie nurkować – nie musiały się tego uczyć, jest to ich zdolność wrodzona. Oczywiście początkowo łowią jedynie narybek, lecz w miarę swojego wzrostu ich ofiarami padają coraz większe ryby – choć dzieje się to rzadko, bo młode nury nie potrafią jeszcze łowić zbyt precyzyjnie. Potrzeba czasu by stały się tak dobrymi, wyspecjalizowanymi myśliwymi jak ich rodzice. Około 6 lub 7 tygodni od swego wyklucia młode nury rozdzielają się z rodzicami – choć są jeszcze niedojrzałe, muszą już radzić sobie same. Bywa jednak tak, że rodzice pozostają z nimi dużo dłużej, nawet cały miesiąc. Młode nury lato spędzają przede wszystkim w pobliżu miejsca, gdzie przyszły na świat. Na zimowisko jednak odlatują już w niewielkich grupach, a czasami samotnie, na dużo dalsze obszary.