Pożywienie

Pożywienie Nury zanurzają się w wodzie co chwilę, ciągle chwytając ryby. Gdy wchodzą pod wodę przyjmują pozycję ciała podobną do strzały. Gdy są już pod wodą gwałtownie podnoszą szyję i rozszerzają błonę pławną, by lepiej wypatrywać ryb i lepiej pływać. W momencie gdy znajdują się blisko swojej ofiary momentalnie prostują szyję i chwytają rybę swoim sztyletowatym dziobem. Nury, mimo że same niemal nigdy nie ważą więcej niż 2,2 kilogramy, mogą schwytać ryby ważące nawet 1,8-2 kg i mające do 30 centymetrów długości. Oczywiście są to przypadki marginalne, najczęściej nury chwytają ryby, których długość nie przekracza 10 centymetrów, a waga – 50 gram. W zależności od poru roku oraz miejsca bytowania nury żywią się różnymi rybami: mogą to być pstrągi, płocie, karpie, łososie i okonie oraz, oczywiście, cała rzesza ryb innych gatunków. Taki jadłospis mają latem, w okresie reprodukcyjnym. Z kolei zimą, gdy żyją przede wszystkim w wodach słonych, jadają głównie dorsze, śledzie i szproty. Każdą rybę nury połykają głową naprzód, tak, by płetwy nie pokaleczyły ich gardzieli – tyczy się to szczególnie okoni, które mają bardzo ostre płetwy. Większość nurów łowi samodzielnie, choć niektóre, na przykład czarnoszyje, często zbierają się w grupy, które współpracują przy polowaniu.