Reprodukcja

Reprodukcja Nury docierają na miejsca, gdzie odbędą się lęgowiska, na początku maja, czasem nieco później – ostatnie ptaki przybywają tam w połowie czerwca. Nury są stricte monogamicznymi ptakami, w ogóle nie zmieniają partnera – co roku kopulują z tym samym ptakiem. Oczywiście w przypadku śmierci lub zniknięcia jednego z partnerów, osamotniony nur w czasie kilku dni zdobywa nowego partnera, z którym, tak samo jak poprzednim, spotka się znowu w następnych latach. Nury mogą gniazdować w pobliżu ptaków innych gatunków, nawet innych nurów, jednak absolutnie nie tolerują żadnych ze swojego gatunku, na tym tle często dochodzi do walk, niezbyt jednak krwawych. Samiec i samica, którzy spotkali się po okresie zimowania, od razu rozpoczynają specjalny ceremoniał godowy, który niejako potwierdza ich wzajemną do siebie przynależność. Po tegoż odbyciu dochodzi do kopulacji (zawsze na lądzie) po której ptaki wracają do wody i zajmują się tam wzajemnie toaletą, czyszcząc sobie pióra. Nury budują swe gniazda najchętniej na wysepkach w całości otoczonych wodą, tak, by uchronić się przed ewentualnym atakiem lądowych drapieżników, przede wszystkim – lisa, który chętnie wyjadłby jaja nurów lub zabił i zjadł młode.