Tag: charakterystyka

Charakterystyka ogólna nuru

Charakterystyka ogólna nuru Gavia stellata, nur rdzawoszyi, to ptak z rodziny nurów z rzędu Gaviformes. To niewielkie stworzenie osiąga długość ciała od 53 do 69 centymetrów, z czego jedynie 32-43 cm stanowi tułów. Jego dziób ma od 4,8 do 8 centymetrów. Ważą bardzo niewiele – samce najwyżej 2,2 kilogramy, samice zaś nie więcej niż 1,8 kg. Występuję na niemal całej półkuli północnej powyżej 60. równoleżnika. Żyją nad zbiornikami wodnymi w tundrze, oraz na wybrzeżach morskich. W zależności od okresu roku żyją w różnych miejscach, gdzie indziej bowiem reprodukują, a gdzie indziej zimują. Nury żywią się przede wszystkim rybami, wspomagając to czasem mięczakami i owadami. Żyją w ściśle monogamicznych parach, są bardzo terytorialne w okresie reprodukcyjnym. Dojrzałość płciową osiągają w trzecim roku życia. Okres reprodukcji przypada na czas między majem a lipcem. Pisklę znajduje się w jaju przez 25-26 dni. W jednym lęgu najczęściej są dwa zapłodnione jaja, czasem 1 lub 3. Nury żyją przeciętnie około 10 lat, choć rekordzista padł w wieku aż 23 lat. Nury są chronione w większości krajów swojego występowania. Nie są jeszcze zagrożone, ale ich populacja zmniejsza się przez coraz większe zanieczyszczenie mórz.

Charakterystyka ogólna

Charakterystyka ogólna Vulpes vulpes, czyli lis, to ssak z rodziny psowatych (canidae), z rzędu mięsożernych (carnivora). To niewielkie stworzenie waży najczęściej od 6 do 7 kilogramów, w wyjątkowo sprzyjających warunkach do 13kg. W kłębie osiąga wysokość między 35 a 40 centymetrami, długi jest zaś na 1,25 metra, z czego ok. 45 centymetrów stanowi ogon. Lisy żyją na wielu rodzajach terenu – od półpustyń, przez wybrzeża, lasy, pola, łąki, prerie, góry, aż po tundry i miasta. Występują na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Ameryki Południowej – w Ameryce Północnej, całej Europie (oprócz Krety i Islandii), Afryce Północnej, Azji Mniejszej, Azji Środkowej, na Syberii, w Japonii, Indiach, Indochinach oraz w Australii. Żyją najczęściej w grupach rodzinnych, których podstawą jest para. Zdarza się, że samiec żyje razem z kilkoma samicami. Ciąża u lisów trwa około 51-53 dni, zaś okres reprodukcyjny jest różny w zależności od terenu, na jakim żyją. W jednym miocie rodzi się wiele młodych – nawet do 12, choć średnia wynosi 5. Dojrzałość płciową zwierzęta te osiągają w wieku 10 miesięcy. Lisy teoretycznie mogą żyć w naturze do 12 lat – faktycznie jednak średnia ich życia wynosi 3 lub 4 lata. Nie ma żadnych danych na temat aktualnej liczebności lisów, wiadomo jedynie, że jest ich mnóstwo i nie są zagrożone wyginięciem w najmniejszym stopniu.