Tag: nur

Nurkowanie

Nurkowanie Nury całe dnie spędzają na polowaniu, oczywiście oprócz okresu lęgowego. Łowią tak długo, jak tylko pozwalają na to warunki środowiska – jeżeli tylko mają tyle światła, by dostrzec pod wodą rybę, to starają się ją złapać. Nury są świetnymi nurkami, skąd oczywiście wzięła się ich polska nazwa. Mogą pod wodą wytrzymać, zupełnie sobie nie szkodząc, nawet 2 minuty. Nurkują na głębokość często przekraczającą 10 metrów p.p.m., i to nawet kilkukrotnie – rekordzistą jest nur, który zszedł aż 60 metrów poniżej powierzchni wody. Z kolei inny ptak pobił rekord wytrzymałości – przebywał pod wodą przez 5 minut, ani razy się nie wynurzając. Średnio jednak nury nurkują o wiele krócej, bo najczęściej około jednej minuty, bo schodzą pod wodę bardzo często – mogą nurkować przez godzinę raz po razie , nie robiąc prawie żadnych przerw – oprócz, oczywiście, tych na pobranie wystarczającej do przeżycia ilości tlenu. Nury mają wspaniale przystosowane ciało do przebywana pod wodą. Opór, jaki stawia wodzie, jest naprawdę minimalny – w czasie jednego zanurzenia nur może przepłynąć nawet 600 metrów, a bywa, że i nieco więcej. Nury w wodzie przyjmują charakterystyczną pozycję, w której wydłużają całe swoje ciało tak, by stawiać wodzie jak najmniejszy opór.

Charakterystyka ogólna nuru

Charakterystyka ogólna nuru Gavia stellata, nur rdzawoszyi, to ptak z rodziny nurów z rzędu Gaviformes. To niewielkie stworzenie osiąga długość ciała od 53 do 69 centymetrów, z czego jedynie 32-43 cm stanowi tułów. Jego dziób ma od 4,8 do 8 centymetrów. Ważą bardzo niewiele – samce najwyżej 2,2 kilogramy, samice zaś nie więcej niż 1,8 kg. Występuję na niemal całej półkuli północnej powyżej 60. równoleżnika. Żyją nad zbiornikami wodnymi w tundrze, oraz na wybrzeżach morskich. W zależności od okresu roku żyją w różnych miejscach, gdzie indziej bowiem reprodukują, a gdzie indziej zimują. Nury żywią się przede wszystkim rybami, wspomagając to czasem mięczakami i owadami. Żyją w ściśle monogamicznych parach, są bardzo terytorialne w okresie reprodukcyjnym. Dojrzałość płciową osiągają w trzecim roku życia. Okres reprodukcji przypada na czas między majem a lipcem. Pisklę znajduje się w jaju przez 25-26 dni. W jednym lęgu najczęściej są dwa zapłodnione jaja, czasem 1 lub 3. Nury żyją przeciętnie około 10 lat, choć rekordzista padł w wieku aż 23 lat. Nury są chronione w większości krajów swojego występowania. Nie są jeszcze zagrożone, ale ich populacja zmniejsza się przez coraz większe zanieczyszczenie mórz.