Tag: opis

Wygląd

Wygląd Nur to raczej niewielki ptak, nie większy od małej gęsi. Ma dość wydłużony tułów pokryty ciemnymi piórami, poprzetykanymi białymi plamkami. Jego brzuch za to jest całkowicie biały. Szyja nura oraz jego potylica przybiera w okresie godowym bardzo charakterystyczne barwy – są to wówczas prążki, na przemian czarne i białe – tak, jak u zebry. Głowa nura jest bardzo długa, całkowicie szara. Szyja nurów, dość długa i szczupła, w okresie reprodukcyjnym pokrywa się charakterystycznym, rdzawym upierzeniem, od czego nury wzięły swoją nazwę. Ma duże, okrągłe czerwone oczy, które pozwalają mu świetnie widzieć pod wodą, jeżeli oczywiście nie jest wybitnie mętna. Nury mają średniej wielkości, w stosunku do reszty ciała, dzioby o kształcie sztyletu, jak zresztą większość ptaków polujących w ten sposób, co one, na przykład kormorany. Nury chodzą bardzo pokracznie, ich odnóża są przystosowane raczej do poruszania się po oraz pod wodą. Nogi nura wyrastają na końcu jego ciała, są idealnie przystosowane do pływania – mają trzy dobrze wykształcone palce zrośnięte dużą, silną błoną pławną oraz czwarty, karłowaty i nieprzydatny w życiu palec. Całe ciało nurów jest jakby wydłużone, idealnie przystosowane do wodnego trybu życia, jaki prowadzą te ptaki.

Charakterystyka ogólna

Charakterystyka ogólna Vulpes vulpes, czyli lis, to ssak z rodziny psowatych (canidae), z rzędu mięsożernych (carnivora). To niewielkie stworzenie waży najczęściej od 6 do 7 kilogramów, w wyjątkowo sprzyjających warunkach do 13kg. W kłębie osiąga wysokość między 35 a 40 centymetrami, długi jest zaś na 1,25 metra, z czego ok. 45 centymetrów stanowi ogon. Lisy żyją na wielu rodzajach terenu – od półpustyń, przez wybrzeża, lasy, pola, łąki, prerie, góry, aż po tundry i miasta. Występują na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Ameryki Południowej – w Ameryce Północnej, całej Europie (oprócz Krety i Islandii), Afryce Północnej, Azji Mniejszej, Azji Środkowej, na Syberii, w Japonii, Indiach, Indochinach oraz w Australii. Żyją najczęściej w grupach rodzinnych, których podstawą jest para. Zdarza się, że samiec żyje razem z kilkoma samicami. Ciąża u lisów trwa około 51-53 dni, zaś okres reprodukcyjny jest różny w zależności od terenu, na jakim żyją. W jednym miocie rodzi się wiele młodych – nawet do 12, choć średnia wynosi 5. Dojrzałość płciową zwierzęta te osiągają w wieku 10 miesięcy. Lisy teoretycznie mogą żyć w naturze do 12 lat – faktycznie jednak średnia ich życia wynosi 3 lub 4 lata. Nie ma żadnych danych na temat aktualnej liczebności lisów, wiadomo jedynie, że jest ich mnóstwo i nie są zagrożone wyginięciem w najmniejszym stopniu.