Tag: potomstwo

Rozmnażanie

Rozmnażanie Lisy mają bardzo krótki okres płodny – to zaledwie od 1 do 6 dni na rok. Dni te przypadają w Europie na styczeń i luty, ogólnie – na południowych obszarach wcześniej niż na północnych. W okresie płodnym samiec wielokrotnie kopuluje ze swą partnerką, a w przypadku grup, w których na jednego samca przypada kilka samic – pokrywa zazwyczaj jedynie dominującą samicę. Lisica rodzi niemal zawsze w norze – a to wykopanej przez siebie, a to już gotowej, przygotowanej przez inne zwierze – królika, borsuka, innego lisa. Zdarza się, że lisy dzielą norę z innymi zwierzętami – np. z borsukami – oczywiście jeżeli dana nora jest wyjątkowo obszerna. Szczenięta lisów przez pierwsze dni nie otwierają oczu, nie potrafią również chodzić. Przez około dwa tygodnie lisica w ogóle nie opuszcza nory – karmi je mlekiem, a pożywienia dostarcza samiec. Młode lisy wychodzą pierwszy raz ze swego schronienia w wieku 4-5 tygodni. Są bardzo skore do zabawy, lecz również bardzo uważne. Badają nowy świat z wielką ostrożnością. Lisica nie zawsze pozostaje z młodymi, lecz w przypadku niebezpieczeństwa ostrzega je wydając odpowiednie dźwięki. Pod koniec swego dojrzewania, gdy jeszcze mieszka z rodziną, zaczyna polować. W wieku kilku miesięcy, co w Europie dzieje się jesienią, opuszcza swą rodzinę i rozpoczyna samodzielne życie.

Młode

Młode Samica najczęściej znosi dwa jaja, choć czasem zdarza się, że jedynie jedno lub aż trzy. Inkubacja trwa od 25 do 30 dni, po których w końcu wykluwają się pisklęta. Młode nury w gnieździe przebywają bardzo krótko – jedynie 2 lub 3 dni. W dodatku rodzice karmią je pod koniec tego okresu dość oszczędnie, tak, by zachęcić młode ptaki do dołączenia do rodziców w wodzie, gdzie będą uczyć się technik polowania. Często można więc zobaczyć matkę, za którą płyną 2 małe pisklęta, opierzone jeszcze zupełnie inaczej niż dorosłe osobniki, z bardzo puchatą, jasnoszarą głową. Pisklęta w wieku około piętnastu dni zaczynają samodzielnie nurkować – nie musiały się tego uczyć, jest to ich zdolność wrodzona. Oczywiście początkowo łowią jedynie narybek, lecz w miarę swojego wzrostu ich ofiarami padają coraz większe ryby – choć dzieje się to rzadko, bo młode nury nie potrafią jeszcze łowić zbyt precyzyjnie. Potrzeba czasu by stały się tak dobrymi, wyspecjalizowanymi myśliwymi jak ich rodzice. Około 6 lub 7 tygodni od swego wyklucia młode nury rozdzielają się z rodzicami – choć są jeszcze niedojrzałe, muszą już radzić sobie same. Bywa jednak tak, że rodzice pozostają z nimi dużo dłużej, nawet cały miesiąc. Młode nury lato spędzają przede wszystkim w pobliżu miejsca, gdzie przyszły na świat. Na zimowisko jednak odlatują już w niewielkich grupach, a czasami samotnie, na dużo dalsze obszary.